2017-01-21

Vaikų auklėjimas ir Z X Y W Š karta

Visi mes "senukai" (na, tie - kuriuos mokykloje dar bandė prismaugti pionieriaus kaklaraiščiais) keiksnojame "šiuolaikinį jaunimą". Vadiname juos įvairiausiais baisiausiais pavadinimais - X, Z, Y, W ir net Š karta. Nieko nesugeba, atsakomybės nulis, be iniciatyvos, gyvena pas mamą ir t.t.. Visi jie dabar vienodi..
Individualumo apraiškos



Žinoma, išimčių yra. Tačiau statistika šiuo klausimu nėra palanki X Z kartai.

- Nuvažiuok į Kaišiadoris - ten pas "UAB 123" reikia į kompiuterį įdiegti "7 zip" programėlę.
- O.K.
Po pusdienio skambina klientas:
- O kada jūs pas mus atvyksite įdiegti "Adobe reader"?
- O kodėl jūs nepaprašėte kolegos - juk jis ką tik buvo?
- Aš jo prašiau, tačiau jis numykė, jog jūs jam sakėte įdiegti tik "7 zip".
- O.K. ..
Nenoras galvoti


- Nuvažiuok pas "UAB 123" - ten buhalterijoje šalia grindjuostės reikia sienoje išgręžti skylę ir prakišti laidą - kaip tik, kad užtektų iki serverio spintos.
Po pusdienio jaunasis kolega skambina:
- Ten žinok nėra kaip gręžti nežinau nes grindjuostė ten serverinė žinok skylė ne plintusas ir laidas dar be spintos iš kitos pusės nėra grąžto.
- O.K., tuoj atvažiuoju.
Atvykstu į vietą:
- Na, tai kas čia neaiškaus?
- O kur čia gręžt?
- Čia gręžk.
- O kaip gręžt?
- Taip gręžk.
- Taip gręžt?
- Taip, taip gręžk.
- O kiek gręžt?
- Tiek gręžk.
- Ar jau gana?
- Ai.. Duok čia..

Apie iniciatyvumą net kalbėtu sunku. Štai ieškojome jaunojo IT kolegos - pagalbininko. Na, tą patį pasakoja ir visi draugai "senukai", kurie tik susidūrė su panašia situacija. W Š kartos atstovas, priklausomai nuo kompetencijos - vienaip ar kitaip atlieka užduotis. Taip - užduotis atlieka tiksliai. Tačiau verslas - tai gamta. Čia ne visuomet po kojomis trinkelės taukši. Jeigu jaunojo kolegos trinkelių kelyje išdygsta kupstas - kelionė baigta..
Na, o jeigu užduotį atlikti visgi pasisekė - po visko kolega sugrįžta į pradinę padėtį visai kaip robotas - dulkių siurblys. Kampuota trajektorija tiksliai į savo darbo vietą. Nugara tiesi, kaklas įtemptas, kojos sulenktos lygiai devyniasdešimt laipsnių kampu, rankos prispaustos prie šonų, delnai pasukti žemyn ir padėti ant kelių. Tokioje padėtyje darbuotojas budėjimo režime būna kad ir keturis šimtus septyniasdešimt metų - lygiai iki kitos tikslios instrukcijos.
Jaunojo kolegos pradinė padėtis [Nuotrauka paimta iš "pinterest.com"]


Antroji dalis. Kaltųjų paieškos.

- Ar įsidėjai matematikos pratybas rytdienai?
- Elektroniniame dienyne mačiau, jog reikia atsinešti trintuką.
- Po mokyklos iš karto eik namo ir pavalgyk.
- Būk kieme, kad matyčiau.
- Už eurą pirkai dešrelių - tau dar liko keturiasdešimt du centai, štai imk dar du eurus.
- Kodėl po pamokų iš karto man nepaskambinai? Kur tu buvai tas dvylika minučių?

Elektroninis dienynas šviesos greičiu tiesiai į išmanųjį telefoną pristato visus vaiko pažymius, "n" raides, pastabas ir pagyrimus. Ten pat viskas surašyta, sunumeruota ir pateikta tėveliams. Na, jeigu vaikas ką nors pamirštų.
Mes tiksliai žinome - kada pasibaigė pamokos, ką vaikai valgė mokykloje, kuriuo keliu jie turi grįžti namo, kokias pamokas paruošti, ką susikrauti į kuprinę rytdienai, kada reikia vaiką nuvežti į sporto būrelį ir ką su savimi turėti, kada būti muzikos mokykloje, ko ten reikės ir ką galima spėti nuveikti iki tol ir iškart po to - kol 21:00 jie eis praustis, mes patikrinsime - ar gerai išsivalė dantis ir paguldysime į lovą.
- Velnias, jis ir vėl baseine paliko šlepetes - pastebime iškraudami vaiko laisvalaikio kuprinę. Juk aš jam jau aštuonis kartus sakiau, kad visada susižiūrėtų daiktus.. Taip - reikės tikrinti iš karto - baseino persirengimo kambaryje.
Smulkmena neduoda ramybės


Galime žengti dar toliau. Technologijos dabar pažengę. Galime visada centimetro tikslumu žinoti vaiko buvimo vietą - juk telefoną jis privalo turėti su savimi. Galime tiksliai žinoti ką jis veikia kompiuteryje, kiek laiko žaidžia telefonu, kas jo "Facebook" draugai ir kaip jis su jais bendrauja, kuo domisi ir kaip save pristato. Juk jeigu vaikas elgsis nederamai - mes su juo iš karto pakalbėsime. Atvesime į protą.
Ateityje kambariuose įrengsime stebėjimo kameras. Programinė įranga atpažins judesį iš trečiojo kambario ketvirčio į antrąjį - gusime žinutę, jog vaikas atsistojo nuo stalo ir pajudėjo link lovos. Išmanioji apyrankė raportuos, jog vaikas dvidešimt minučių pavėlavo valgyti pietus ir tuštinosi tik vakar ryte. Apyrankė vibruos ir rašys "liko dvylika minučių iki išvykimo į dainavimo konkursą - nepamiršk batelių". "Liko keturios minutės".. "Tu nusikeikei - taip elgtis nedera". "Šiandien tavo mintys negatyvios - rytoj negalėsi žaisti kompiuteriu". Kur ta riba? Kur ta riba bus rytoj?
- Bėgam, senis ateina


Pamenu ("pamenu" - tai pagrindinis "senuko" žodis - ginklas, kartais naudojamas nusivylimui išreikšti - kuomet kažkas vyksta ne "pagal senuką") mokykloje su klasės draugu visą savaitę ar dar daugiau nėjome į mokyklą. Ryte susitikdavome ir traukdavome savo keliais. Važinėdavomės autobusu - tiesiog lipdavome į pirmą pasitaikiusį, supdavomės miške ant virvės - mamos stebėdavosi - kur mes taip išsimaknojame mokykloje, pas kitą klasės draugą žiūrėdavome filmus - jo mama dieną dirbdavo ir nebūdavo namie. Kažkurio dalyko mokytoja surašė eilę kuolų. Tiesiog eilę - į kiekvieną langelį. Vėliau mokėmės, stengėmės, kažkaip išsikapstėme.
Ar verta pasakoti apie vaikystėje išlandžiotas statybų teritorijas? Vinių fabrikus ir vandentiekio zonas. Geležinkelio bėgius ir guolių gamyklas. Sudegintus varinius laidus ir pasivažinėjimą krovininiu traukinu. Kaime dirvoje rastą surūdijusį šautuvą, ilgą jo mirkymą tepale, valymą, šaudymą miške į medžius.
- Bėgam, senis ateina!!!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą