2011-07-10

2011.06.23 - 2011.07.03 Lietuva - Lenkija - Slovakija - Vengrija - Rumunija - Serbija - Bulgarija - Graikija - Albanija - Juodkalnija - Kroatija - (BIH) - Vengrija - Slovakija - Lenkija - Lietuva

Dešimties dienų kasmetinė kelionė su draugais. Vyriška alaus mėgėjų kompanija. Trumpiau - "alkotripas". Pagrindinis kelionės tikslas - atsipalaiduoti, todėl praktiškai nieko neplanavome, išskyrus esminius taškus - "važiuojam iki Salonikų Graikijoje, tuomet į kitą pusę ir krantu atgal". Panašiu maršrutu važiavome prieš du metus. Labai patiko, todėl šiemet dalis maršruto kartosis.
Važiavome nuosavu transportu - septynviečiu minivenu. Nuvažiavome 5800 km.

Maršrutas "google" žemėlapyje:


View Larger Map

Iš Kauno pajudėjome ketvirtadienį 06.23. d. po darbų. Alus, tualetas, Lenkija, todėl Slovakiją pasiekėme tik apie trečią valandą nakties. Nakvynės vietą išsirinkome labai paprastai - pirmas "viliojantis" posūkis į mišką. Palapinės, paklotėliai, miegmaišiai. Vairuotojas pavargęs, keleiviai "įkaitę", todėl užmigome kaip mat. Po tokios nakvynės rytas dažnai nustebina, tačiau šįkart viskas atrodė ramiai.
Rytas Slovakijoje


Antros dienos rytas. Rąžomės, valgome pusryčius, keičiasi vairuotojas, judam toliau. Slovakiją skrodžiame žvalgydamiesi ir ragaudami alutį.
Alaus vieta - prie šaldančios ventiliacinės angos


Neilgai trukus - Vengrijos siena.
Prie Slovakijos - Vengrijos sienos


Vengrijoje keliai mokami. Degalinėse galima sumokėti už kelius ir automobilio numeris automatiškai įtraukiamas į bendrą sistemą. Policininkai žiūronais stebi automobilius ir kompiuteriu tikrina ar susimokėjote. Mokestis - apie 23,- litai keturioms dienoms (minimalus galimas laikotarpis). Čia keisti vandens bokštai, tačiau labai skanus vynas.
Vandens bokštas Vengrijoje


Pasipildę maisto atsargų bei kitų "priemonių" - judame link Rumunijos. Vis dar Europos sąjunga, todėl sienas kertame beveik nesustodami.
Prie Vengrijos - Rumunijos sienos


Rumunijoje mus pasitinka keistos pakeleivės.
Pakeleivė Rumunijoje


Bei labai neekologiškai nusiteikę kaminai.
Piktas Rumunijos Kaminas


Traukiniai trumpi ir negreiti.
Traukinys Rumunijoje


Keliai nėra patys blogiausi, eismas gan chaotiškas.
Kelias Rumunijoje


Keliai geri todėl, ko gero, kad juos remontuoja rankomis. Nepavyko kokybiškai užfiksuoti kelio darbininko, tupinčio ir neskubant plaktuku plakančio asfalto atbrailos. Realus vaizdas buvo gan juokingas.
Rumunijos kelininkas


Prekeivė tiesiog prie kelio siūlė įsigyti taurių.
Prekeivė


Policija taip pat dirbo.
Policija


Vėlai vakare privažiuojame upių tėvą Dunojų. Apsistojame mažame viešbutuke ant kranto. Karštas vanduo, patalynė, kondicionierius ir t.t. - 10,- Eurų vienam asmeniui.
Viešbutukas prie Dunojaus


Vaizdas pro langą
Pro viešbutuko langą


Ryte švariai nusiprausę bei pakramsnoję judame toliau. Trečia kelionės diena. Ne už ilgo privažiuojame tiltą, už kurio mus pasitinka Serbija.
Serbija


Su Serbija jau esame susipažinę prieš pora metų, todėl daug negaištame. Gabaliukas kelio - Bulgarija. Formaliai vėl kertame ES sieną - pasieniečiai tikrina pasus, varsto įtariais žvilgsniais. Ypač įtarūs žvilgsniai būna įvažiuojant į ES. Tačiau ne visi žvilgsniai pikti.
Pasienietės žvilgsnis


Bulgarija taip pat garsėja savo vynu, todėl - vyno vakarėlis !!!
Vyno vakarėlis


Prie vyno labai dera trešnės. Jų perkame iš pakelės prekeivio.
Trešnių pardavėjas


5-6 kg trešnių dėžutę nusipirkome už 10,- eurų. Skanu.
Trešnės


Temsta, vyno vakarėlis pačiame įkarštyje - intensyviai vyksta vynų pristatymas ir degustacija, trešnės tirpsta, fotoaparatas jau nebefokusuoja, artėjame prie Graikijos.
Rūšinio vyno pristatymas


Graikijoje apsistojame palapinėse. Naktis labai šilta. Rytas sunkus. Ką gi - už viską reikia susimokėti.. Pusryčiams valgome arbūzą, kuris pasirodo ne itin skanus esąs. Todėl jį baudžiame nuridendami nuo uolų (tiesa, bausmės jis dar kurį laiką laukė įkalintas automobilyje).
Neskanusis arbūzas


Graikija graži šalis. Tačiau, jei nuvažiuosime toliau nuo kurortinių miestelių, prabanga išnyks. Žmonės gyvena labai paprastai ar net "prastai".
Poilsiautojai paplūdimyje


Jūra pasirodė gan vėsi, paplūdimiai vidutiniškai tvarkingi.
Paplūdimys


Gamta ir kraštovaizdžiai nuostabūs.
Peizažas


Kalnuose daug keliukų, kuriais važiuoti nesinorėtų.
Peizažas


Vietiniai gyventojai susimaišę su turistais smagiai leidžia laiką.
Paplūdimys


Alus nėra pigus. Bokalas šalto putojančio mažo miestelio paplūdimio bare kainavo 5 eurus. Tiesa gavome ir priedų - prie alaus atnešė lėkštutę traškučių, sausainių, padažo ir ... buteliuką vandens bei stiklinę su ledukais (?) Vos saulė ima leistis - paplūdimiai staiga ištuštėja, žmonės dingsta kartu su paskutiniais saulės spinduliais.

Paplūdimys vakare


Miestas ima snausti, mes palydime saulę ir keliaujame ieškoti vietos nakvynei.
Peizažas


Keli kilometrai nuo miestelio - rami ir ideali vieta nakvynei palapinėse. Nuostabus jausmas ryte pabusti gamtoje.
Rytas palapinėje


Penkta diena. Pusryčiai, judam toliau. Galvos nebeskauda - apvalusis organas priprato. Važiuojame vis stabtelėdami pasigrožėti bei pafotografuoti.
Fotografuojame


Tokiais momentais gailiuosi namie palikęs veidrodinį fotoaparatą su plačiakampiu objektyvu. Tačiau jį tampytis sunku, o automobilyje palikti gaila. Vaizdai glosto akis.
Peizažas


Horizontas skęsta jūros platybėse. Čia pat įvykdome nuosprendį arbūzui.
Horizontas


Kalnų keliukas labai vingiuotas. Vidutinis greitis mažas.  
Vingiuotas keliukas


Judame lėtai, tačiau smagiai.
Vingiuotas keliukas


Kalnuose ganosi ožkos.
Ožkos kalnuose


Pakalnėse prie vandens kiekvienas plotelis išnaudojamas. Viskas "nugyventa".
Miestelis


Tačiau vairuotojui primygtinai rekomenduotina nežiopsoti. Saugumo labui.
Avarija


Nusileidę nuo kalnų kertame Albanijos sieną.
Albanija


Pavažiavus du kilometrus - stabdo policija. Pasmalsauja, apsidairo, paduoda ranką ir atsisveikina. Ne tokie ir blogi. Judame link jūros. Privažiuojame Sarande miestelį. Teoriškai jis dar Jonijos jūros pakrantėje. Judant link Juodkalnijos - Adrijos jūra.
Sarande miestelis Albanijoje


Apsistojame gan prašmatniame viešbutyje pačiame miestelio centre. Kaina - 10,- eurų žmogui. Pro langą matau bananus.
Bananai


Bananai nevilioja. Lendame po dušu, einame apsidairyti, paragauti vietinio alučio. Alus neblogas - sudreba smegenys.
Ragaujame alutį


Einame pakrante, ragaujame, grožimės. Kebabai taip pat skanūs. Alus Albanijoje kainuoja apie eurą su trupučiu bare, 0,70 - 1,00 Eu parduotuvėje. 
Turistų nėra gausu, tačiau, spėju, kuo toliau - tuo bus jų daugiau Albanijoje. Miestelis atrodo pakankamai saugus. Palangoje žymiai daugiau galima sutikti "triukšmaujančių negatyvų". Viešbučio darbuotojas iš vakaro užtikrino, jog automobilis bus saugus. Galbūt todėl, jog automobilių aikštelėje ant savadarbės kėdės nuolatos sėdėjo kažkoks tipas. Sargas ko gero.
Kėdė


Ryte, apžiūrėję sargo darbo vietą, judame toliau. Šešta diena. Tarp miestelių vaizdas liūdnesnis. Šiukšlės pilamos tiesiog nuo kalnų žemyn.
Šiukšlės


Tačiau šiukšlėmis visko neužpilsi. Yra ir gražių gamtovaizdžių.
Albanijos peizažas


Privažiuojame bariuką labai gražiame vaizde. Pavadinimas įdomus - "Panorma". Panorama be "a" raidės. 
Baras "Panorma" Albanijoje


Ir čia šiukšlės nesugeba užgožti grožio.
Šiukšlių konteineris vandenyje


Už baro tvoros verda įprastas gyvenimas.
Už baro tvoros


Vėlgi degustuojame alutį, diskutuojame, grožimės aplinka.
Albanijos peizažas


Pakeliui pastebime pilį. Bus įdomu ir smagu apžiūrėti. Smagu todėl, kad pilis neaukštai - nereikės kopti šnopuojant karštyje.
Pilis


Pilies prieigose - paplūdimys. Čia ilsisi vietiniai.
Paplūdimys pilies prieigose


Aplink pilį daug ūkinių pastatų. Pastarieji išmarginti hipiškais piešiniais. Šią meno rūšį jau esu kažkur matęs, man patinka, vėliau paieškosiu daugiau apie tai. Aplinka mistiška.
Piešinys


Visgi palypėti šiek tiek tenka.
Lipame į pilį


Karšta, tvyro keistas kvapas, groja šimtai cikadų. Vieną iš jų atrandame.
Cikada


Viduje pilis paprasta. Tačiau smagi, nes vėsi.
Pilies vidus


Lipame į viršų, žvalgomės.
Pilis


Platybės.
Vaizdas nuo pilies


"Kur nebuvęs" prisistato vietinis gyventojas su bilietų pundeliu rankoje. Suma nedidelė - sumokame. Nepasigailime, nes "gidas" šiek tiek šneka rusų/anglų/italų kalbų kratiniu. Papasakoja apie pilį - kadaise tai buvo vienuolynas, kurį sovietai pavertė ginklų sandėliu. Ironiškai tarsteli "Slava tovarišču Stalinu". Paklausiame ar jis turi ginklą. Paslaptingu mostu (lyg kažką slėptų po kaktusu) šypsodamasis leidžia suprasti, jog turi. Turi Kalašnikovą. Visą kelią nuo pilies iki automobilio lydi pasakodamas apie augalų gydomąsias savybes. Bandome savarankiškai pačiupinėti nepažįstamą augalą, tačiau "gidas" neleidžia pačiupdamas už rankos ir murmėdamas "alergie, egzema...". Nusileidžiame nuo kalno. Pakalnėje matosi šiokios-tokios gyvenimo užuomazgos.
Buitis


Naminiai gyvuliai vaikšto nevaržomi.
Galvijai


Šalia ūkinio pastato krūva aitriai kvepiančių augalų. Kvapas panašus į mėtų, tik daug kartų intensyvesnis. "Gidas" paaiškina, jog tai "Salvia". Lietuviškai - šalavijas. Teigia, jog jį apdoroja prieskoniams. Tačiau nedera pamiršti ir kvaitulinio šalavijo, kuris naudojamas kaip narkotikas. Pusiau juokais užsiminus apie tai - gidas šypsosi.
Medinis presas šalavijams apdoroti


Paimame kelias šalavijo šakeles į automobilį. Kvepia lyg 80 iš karto praplėštų mėtinių oro gaiviklių. Išmesti gaila, tenka praverti langus. Ne už ilgo privažiuojame Dhermi miestelį. Užsukame apsidairyti ir net nesuabejoję nusprendžiame pasilikti. 
Dhermi miestelis Albanijoje


Miestelis nedidelis ir jaukus. Ant kranto "kabo" eilė barų bei restoranų. Alaus bokalas kainuoja apie pusantro euro.
Dhermi barai


Išsinuomojame visą namelį už 35 eurus su vaizdu į jūrą. Be abejo, karštas vanduo, kondicionierius...
Namelis


Smagu prisėsti ir atsipūsti.
Poilsio minutė


Vėliau papietauti ir išgerti alaus, klausantis ir stebint kaip bangos myluoja akmenis.
Peizažas iš restorano


Išsimaudyti krištoliniame gaivinančiame vandenyje.
Dhermi Paplūdimys


Stebėti kaip siaučia jaunimas.
Jaunimas siaučia


Keliauti po įstabiose vietose įsikūrusius barus ir ragauti vietinį alutį.
Įstabūs Dhermi barai


Nuėjus kelis žingsnius nuo jūros miestelis neatrodo pasakiškai, tačiau egzotika man priimtina.
Dhermi miestelis


Albanijoje daug bunkerių. Labai daug ir visur. Pakelėse, kiemuose, mokyklų teritorijose, miestų aikštėse, miškuose - visur kur tik galite įsivaizduoti.
Bunkeriai paplūdimyje


Sovietinės agresijos metu Albanijoje buvo statoma galybė bunkerių. Po vieną bunkerį kiekvienai 3-4 asmenų šeimai. Šiuo metu praktiškai visi bunkeriai apleisti, naudojami kaip šiukšliadėžės ar tualetai.
Bunkeris


Tačiau vis dar atrodo paslaptingai ir agresyviai.
Bunkeriai


Vaikštinėjant ima vakarėti. Žmonės slepiasi, jūra rimsta.
Vakarėja


Paplūdimyje kiek tolėliau nuo miestelio centro randame barą. Baras didelis, viduje stacionariai sumontuota garso aparatūra, kasos aparatai, kompiuteriai. Stogo nėra. Tik retos medinės grotelės nuo saulės. Niekada nelija ? Žmonių nedaug - ne sezonas dar, ko gero. Ragaujame tekilos, pėdiname namo.
Baras paplūdimyje


Septinta diena kelionėje. Rytas. Higienos procedūros, automobilis, žvilgsniais palydime rojaus miestelį. Priekyje vingiuoja, gal labiau tiktų "zigzaguoja" keliukas, kuriuo kilsime.
Vingiuotas keliukas


Kylame labai ilgai.
Kylame - vingiuojame


Dažnai neriame į debesį.
Debesys kelyje


Dažnai grožimės atsivėrusiu vaizdu.
Kalnai ir jūra


Pakelėse badu nenumirsime - labai daug prekeivių medumi. Netgi aukštai kalnuose jie šiltai apsirengę siūlo savo prekę. "Kalnų medus". Ko gero, geras. Ar tik marketingas ?
"Kalnų medus"


Kartais, rodos, atsitrenksime į debesį.
Debesis


Eismas dažnai labai chaotiškas.
Eismas


Tačiau tik dabar pastebime pirmąją avariją.
Avarija


Spėju, neprasilenkė du automobiliai.
Avarija


Albanijoje lenkiant įprasta pyptelėti. Lyg pareiškiant "dabar pabūk ramiai, važiuoju aš". Pypsėti tenka ir mums.
Eismo dalyvis


Pypsėdami ir dairydamiesi įvažiuojame į Juodkalniją. Keliai mokami - vinjetė kainuoja 10 eurų. Netoli sienos sustojame išsimaudyti paplūdimyje "Velikij pliazh".
Paplūdimys


Paplūdimys "šiaip sau". Labai panašus į Palangą.
Papludimys


Išsimaudome, judame toliau. Vakarėja. Nusukame nuo pagrindinio link jūros. Taip, radome tą pačią vietą, kur buvome apsistoję užpernai ! Tai rami akmenuota pakrantė su miestelio pakalnėje vaizdu.
Naktinis miestelis


Sutinkame vokiečių porelę. Yra proga "palaužyti liežuvį" vokiškai. Rekomenduoju jiems mūsų aplankytuosius miestelius Albanijoje. Girdžiu pritariamuosius "Ja!", tačiau jų žvilgsniai sako "Nein!". Randame ir kitų "draugų".
"Draugas"


Pasistatome palapines, pamaitiname "draugus", besigrožėdami peizažu ištuštiname alaus atsargas. Naktį atsidėkodami "draugai" saugo.
Rytas. Aštunta diena. Lendame iš palapinių.
Palapinė


Pusryčiaujame, maitiname gerokai padidėjusį "draugų" būrį. Maudomės atsargiai, kadangi dugnas nusėtas jūrų ežiukais. Dar kartą nužvelgiame krantą ir pajudame.
Jūra


Šiandien kelias bus dar labiau vingiuotas. Tačiau verta. Privažiuosime Kotoro įlanką. Mes ją vadiname "drugeliu".
"Drugelis"


Ši vieta prieš pora metų mums paliko neišdildomus įspūdžius. Norisi čia sugrįžti vėl ir vėl. Kylame ir leidžiamės aibes kartų, kol pro debesies kampą pasirodo įlankos kampelis.
Kampelis Kotoro įlankos


Keliukas nėra platus - vairuotojo darbas atsakingas.
Keliukas


Sustojame apsižvalgyti. Iš po pakalnės lėtai užkopia tankus debesis ir viską apgaubia. Keistas jausmas. Štai ką reiškia "paskęsti debesyse".
Debesis puola


Pakelėje mėtosi gyvatės išnara.
Gyvatės išnara


Pamažu leidžiamės.
Įlanka


Nuo vingiavimo pinasi akys.
Vingiai


Pagaliau apačioje. Pagaliau atvykom į Perast miestelį. Čia pabūsime pora dienų, pailsėsime.
Perast


Miestelis labai jaukus ir ramus. Eismas miestelyje leidžiamas tik vietiniams gyventojams. Turistai savo transporto priemones turi palikti šalia miestelio saugomose aikštelėse.
Perast miestelis


Miestelis ilgokas - 2-3 kilometrai, todėl išilgai jo nuolatos kursuoja nemokamas elektrinis traukinukas.
Elektrinis traukinukas


Nakvynė miestelyje kainuoja apie 10,- eurų asmeniui. Užeiname į kelis privačiai nuomojamus butus. Išgirdusios, jog gyvens vieni vyrukai, močiutės įtariai krato galvą. Tačiau nesunkiai randame apartamentus.
Palace Matzurevitc


Būstas erdvus, aukštos lubos, du kambariukai, trys dvigulės lovos, virtuvė su indais ir kaitlente.
Apartamentai


Baldai senoviniai ir masyvūs.
Apartamentai


Pro langą matosi centrinė miestelio gatvė bei jūra.
Vaizdas pro apartamentų langą


Jaukus vidinis kiemelis.
Vidinis apartamentų kiemelis


Didelis dėmesys dekoro detalėms.
Apartamentai


Apartamentai kainuoja 50 eurų parai. Padalinus visiems - suma nėra didelė. Apsistojame dviems paroms. Išsikrauname daiktus, pirmyn į žvalgybą. Vidinės miestelio gatvės labai siauros, tačiau jaukios.
Perast miestelio gatvelė


Pagrindinė gatvelė vos platesnė, vingiuoja šalia vandens.
Perast miestelio gatvelė


Vandenyje zuja įvairūs laivai ir laiveliai.
Laivai laiveliai


Šalia miestelio vandenyje yra dvi salos. Į vieną iš jų galima persikelti laivu. Kainuoja 3 eurus.
Vienuolynas saloje


Kitoje viešbutis. Para jame kainuoja virš 1000 eurų.
Viešbutis saloje


Ateiname į barą, esantį miestelio pradžioje. Baras vadinasi "Pirate Bar".
"Pirate Bar" Perast


Baras puikus tuo, jog išgėręs alaus gali tiesiog iškart griūti nuo kėdės į arbatos šiltumo vandenį.
"Pirate Bar" Perast


Vėliau išlipti iš vandens, nusiprausti po lauke esančiu dušu, pagriebti dar vieną alaus ir įgriūti į kėdutę. Šalto ir skanaus alaus bokalas kainuoja 1,80 euro. Padavėjų veidai šiek tiek rūškani, tačiau, mostelėjus ranka, klusniai prieina. Vaišinamės, dūkstame, džiaugiamės iki vėlaus vakaro.
"Pirate Bar" Perast


Vakare grožimės naktiniais krantais, laivais, ragaujame vietinį vyną.
Naktinis Perast


Vidurnaktį grįžtame į apartamentus.
Apartamentuose


Devinta kelionės diena. Penktadienio rytas. Šiandieną ilsėsimės, kitas dvi šios savaitės dienas "spausime" namo. Pirmadienį kolegos laukia vaišių. Papusryčiavę važiuojame į Kotoro miestą. Pora valandų žvalgysimės po Kotoro pilį. Išvyka trumpa - iki miesto tik apie 15 kilometrų.
Kotoro pilis


Tai miestas mieste.
Kotoro pilis


Viduje daug bokštų, bažnyčių, senovinių pastatų.
Kotoro pilies teritorijoje


Įdomu - ar ten vis dar kažkas gyvena ?
Kotoro pilies teritorijoje


Gatvelės siauros. Šiek tiek palaukus - galima nufotografuoti gatvelę be turistų.
Kotoro pilies teritorijoje


Pilies teritorijoje išlikę daug senų ir keistų buities rakandų
Kotoro pilies teritorijoje


Tačiau pagrinde klesti komercija - barai, restoranai, suvenyrų parduotuvės.
Kotoro pilies teritorijoje


Vėliau išeiname iš pilies, apsiperkame, grįžtame į Perast miestelį. Visą likusią dienos dalį ilsimės.
Poilsis

Siaučiam.
Siaučiam


Grožimės.
Grožimės


Stebim kaip leidžiasi saulė.
Leidžiasi saulė


Šeštadienio rytą keliamės anksčiau, renkamės daiktus, lekiam namo. Iki namų 2200 kilometrų.
Šeštadienio rytas


Namo keliaujame greitkeliais. Atstumas didelis, laiko nėra. Kol-kas vaizdai už automobilio lango vis dar lepina.
Kroatija


Vėliau kalnus pamažu keičia lygumos, ima lyti. Beveik kaip namie.
Lyja


Renkamės optimaliausią maršrutą, paklysti neįmanoma.
GPS


Naktį praleidžiame Lenkijoje. Lyja, tačiau palapinės atlaiko.
Lyja


Sekmadienį vakarop parsirandame namo. Vis dar lyja.
Lietuvoje lyja


Kelionė baigta. Nuvažiavome 5800 km.
5800 km.


1 komentaras: