2016-09-09

Padėka avarinėmis šviesomis

Šiandien jūs esate angelas sniego baltumo sparnais, nes atsibudote be žadintuvo, pusryčiai nenusvilino liežuvio, niekas dar neskambino darbo reikalais, gatvėje nėra spūsčių, radijas groja jūsų muziką. Stabtelite prie šviesoforo - priekyje tik du automobiliai. Prieš jus iš kiemo bando išvažiuoti mažas automobiliukas, kurį vadelioja nenusakomo mielumo ir didelių akių fizionomija, nuolankiai ir plačiai jums besišypsanti.
Gerasis Čeburaškos automobiliukas



- Na, zuikuti, gerai - šįkart tavęs pasigailėsime. Liksi gyvas. Ką jau su tavim padarysi. Važiuok jau važiuok. Žiūrėk man.
Dešine ranka vairą laikote už viršutinės jo dalies. Du pirštai pakyla pusantro centimetro aukštyn ir pajuda lygiai šešis mikronus kairėn. Veidas išlieka metalinis, akiniai nuo saulės savaime patamsėja keturis kartus, barzda dygteli du centimetrus, sparnai nesuvaldomai išsiskleidžia ir sudrasko metalinį automobilio stogą, vakarykštis gatvių purvas suklykia ir pats atšoka nuo automobilio durelių.
Sniego baltumo sparnai


Mažas ir purvinas automobiliukas niekingai drebėdamas šokteli ir cypdamas įrieda priekyje jūsų galingojo ir blizgančio žirgo. Prapliumpa aplodismentai - automobiliuko avarinės šviesos sumirksi dvylika - šešiolika kartų. Netgi sunku suprasti ar jis sugedo ir tuoj užsidegs, ar tai jo padėkos šokis šiuolaikiniam riteriui.
Žinoma, iškart už šviesoforo jūs demonstruojate savo plieninio žirgo begalinę galią bei vežlumą, savo vairavimo meistriškumą - automobiliukas lieka skęsti jūsų garsiai riaumojančio žirgo išangės produktuose. Juk jūs turite žvirbliukui pademonstruoti, jog jis buvo įleistas ne dėl jūsų žioplumo ar žirgo silpnumo, o dėl begalinio jūsų dosnumo bei dvasingumo.
Kelias riteriams


Avarinių šviesų padėkos filosofija skaniai nekvepia. Kodėl vakarų Europoje niekas šitaip nedėkoja? Nedėkoja todėl, kad nėra už ką dėkoti. Praleisti kolegą vairuotoją - paprastas, eilinis, normalus veiksmas, kartais netgi įpareigojamas kelių eismo taisyklių. Pavyzdžiui - "eismas užtrauktuko principu". Ar daug kas šiuo principu vadovaujasi mūsų keliuose? Aš šią KET taisyklę prisiminiau tik prieš kelis metus Vokietijoje - kamštyje stebėdamas kaip ji tobulai veikia.
Nepamirškime - "avarinis šviesų signalas" skirtas aplinkiniams signalizuoti apie automobilio gedimą, pavojingą ar avarinę situaciją. Kelias - skirtas važiuoti (kovoms yra skirti ringai). Balti sparnai - dulkėms nuo lubų valyti, vidurinis pirštas - ausiai pasikasyti.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą